Mobila datorer

Handdatorerna spelar en viktig roll för att sprida mobil datorkraft i logistikbranschen. I översikten finns robusta handdatorer, som klarar såväl damm som väta och omild behandling. I stort sett alla handdatorer i översikten har inbyggd läsare för streckkod.
Handsfree-systemen blir vanligare. Då sitter datorn i bältet eller på armen. Operatören kan då ha en scanner på fingret, eller helt arbeta med röstkommandon i ett headset. Vid sidan av streckkodsläsare kan inmatning ske med rfid-läsare och med tryckkänslig bildskärm (för exempelvis namnteckningar). Datorerna har dessutom oftast tangentbord och inte så sällan kamera. Trådlös datauppkoppling via mobilnätet (GSM/GPRS) eller lokalt nät är så gott som självklart.
Vissa handdatorer blir allt mer lika avancerade mobiltelefoner, så kallade "smartphones". På flera sätt drar alltså handdatorerna nytta av utvecklingen på telefonområdet. Talstyrning blir viktigare i handdatorerna. Flera av modellerna kan användas för röststyrd plockning där en syntetisk röst anger antal och plockställe och operatören med headset kvitterar plocket med rösten.
Batteritiden är viktig, särskilt för de yrkesgrupper som inte kan ladda datorn under arbetstid. Då är det ett viktigt krav att datorn klarar minst ett arbetsskift.
Storleken skiljer sig åt. Som lägst ligger vikten på omkring 300 gram. I översikten finns lite större skriv- och läsplattor på närmare 2 kg. Intressant nog ligger ett svenskt företag bakom tre av läsplattorna i översikten. Det är JLT, som även tillverkar Trafficom åt Consafe Logistics och Algiz åt Handheld Scandinavia. Annars är det ett antal stora internationella aktörer som dominerar branschen.
När det gäller operativsystemen har Microsoft en mycket stark ställning. På de här små utrustningarna används vanligen något av operativsystemen Windows CE eller Windows Mobile. Tekniskt sett är skillnaden mellan CE och Mobile liten. Det handlar främst om att Mobile är betydligt mer standardiserat än CE.

Truckdatorerna hjälper truckförarna att plocka papperslöst och ha kontinuerlig kontakt med lagrets lagerstyrsystem, WMS. Vanligast är att ha plocklistan på truckdatorns skärm och sedan använda en handhållen streckodsläsare för att kvittera plocket.
Som operativsystem i truckdatorerna används ett fullt operativsystem som Windows XP, eller XP Tablet eller någon version av det kompakta Windows Mobile. Det är utvecklat för små och handhållna apparater som mobiltelefoner och "smartphones". Windows Mobile bygger på det äldre Windows CE.
För användaren finns det stora likheter mellan de båda operativsystemen Windows Mobile och Windows XP. Men tekniskt sett är skillnaden stor mellan systemen. Datorplattformen i ett CE-baserat system kostar mindre än ett XP-baserat. Windows CE kräver betydligt mindre arbetsminne, behöver inte någon hårddisk och är strömsnålare. Ett CE-baserat system är däremot mer begränsat när det gäller urval av programvaror än Windows XP.
När det gäller vikt och storlek är truckdatorerna hyfsat stora. Skärmen är 6 tum eller större. Det innebär vikter på två till fyra kilo och att strömförbrukningen är betydligt högre än för en liten handhållen dator. Men eftersom truckbatteriet används som strömkälla är det inget större problem. Dock är någon typ av avbrottsfri strömförsörjning (UPS) till truckdatorn att rekommendera.
Drifttemperaturen är väl värd att tänka på, trucken ska kanske användas utomhus eller i ett kylt lager. Företagen har datorvarianter som klarar låga temperaturer, det framgår inte alltid av översikten, så kolla med leverantörerna.
Truckdatorn kan vara löstagbar så att föraren kan ta den med sig när han eller hon lämnar trucken. Ofta är det då en så kallad "tablet", en datorskärm utan tangentbord, men med tryckkänslig skärm. Pekskärm är vanlig även på fastmonterade truckdatorer, det gör att tangentbordet kan uteslutas.
Bluetooth används för trådlös korthållskommunikation, med exempelvis en streckkodsläsare.
I stort sett alla datorer i översikten är utrustade för kommunikation över trådlöst Ethernet. Det används för att kommunicera med den centrala datorn på lagret. Om trucken rör sig över stora ytor eller om arbetsplatsen är liten kan det istället vara idé att koppla upp sig med mobildata, det är 3G- och GPRS-förbindelser.

 

Utvecklar och levererar högkvalitativa truckdatorsystem för krävande miljö, idag en av de större leverantörerna i Europa.
Partner för smarta streckkodslösningar. Stödjer återförsäljare i skapandet av effektiva och lönsamma kundlösningar.
Komplett sortiment mobila datorer, GPS-lösningar samt streckkods- och rfidläsare för tuffa miljöer.
Ledande europeisk leverantör av lösningar till företag som använder logistik för att skapa konkurrensfördelar.
Svensk tillverkare av mobila och tåliga datorer, både handhållna och för fordonsmontering.
Ledande tillverkare av auto-ID-utrustning för datafångst, såsom streckkodläsare, handdatorer och verifierare.
Komplett sortiment av streckkodsläsare. Hjälper lager att effektivisera och kommunicera i realtid.
Oberoende leverantör av stryktåliga handdatorer, tablets och laptops.
Utvecklar och tillverkar handterminaler för professionellt bruk för bättre inventeringsprocesser, kommunikation och kundservice.