Gaffellyftvagnar

thb38ihToyota-BT

Gaffellyftvagnen är gjord för manuell hantering och introducerades i Sverige under 1940-talet samtidgt med lastpallen. Grundmodellen ser idag ungefär ut som då.

Vagnen lyfter pallarna med en hydraulisk handpump. Sedan drar man eller skjuter. Laster på upp till 2 ton hanteras på det viset.

Gaffellyftvagnen har utvecklats vidare. En del modeller utrustas med manuell eller elektrisk lyftanordning. Med elektrisk lyft kan man nå andra nivån i ett pallställ. En manuell lyft med sax kan ställas in på en bekväm arbets- eller plockhöjd.

Gaffellyftvagnen kan också utrustas med inbyggd våg
Gaffellyftvagnen kan ses som en instegsutrustning för materialhantering och alla de stora truckmärkena kan leverera gaffellyftvagnar med egen logotyp. Det är en standardprodukt som går att beställa för några tusenlappar hos närmaste järnhandlare eller hos ett postorderföretag med lagerinredning i sortimentet.

De flesta gaffellyftvagnar tillverkas i lågkostnadsländer som Kina. Dock driver Toyota volymtillverkning gaffellyftvagnar i sin fabrik i Mjölby.
Maskinleverantörerna publicerar inte längre statistik över sålda gaffallyftvagnar. År 2005 räknade branschorganisationen medlemsföretagen tillsammans sålde knappt 6000 gaffellyftvagnar i landet. I realiteten var försäljningen i landet det dubbla.

Still Sverige är en komplett leverantör av truckar för alla materialhanteringsbehov och tjänster. Även specialvagnar.
Still Sverige AB
Truckleverantör med ett omfattande utbud av produkter och tjänster för att möta alla utmaningar i din materialhantering: försäljning, uthyrning, service, utbildning samt konsulttjänster inom logistik och säkerhet.
Logisnext Sweden
Försäljning av reservdelar och tillbehör till truckar, liftar och eldrivna fordon.
TVH Nordic AB